„САВЕЗ ОРГАНИЗАЦИЈА АМПУТИРАЦА СРБИЈЕ“ 

ПОШТОВАНИ САРАДНИЦИ,

Данас како знате је 20. фебруар 2014. године и то је дан када је пре пет година основан наш Савез. Делујемо пуних пет година са променљивим успехом, успевамо да организујемо рад у интересу локалних организација особа са ампутацијама у Србији и за чланство у њима. Успели смо да опстанемо, упркос чињеници да смо имали великих проблема а и данас нису ништа мањи само зато што нам недостаје финасијска подршка на свим нивоима власти у Србији. Сви нешто обећавају и на крају се праве невешти и ми и даље морамо објашњавати зашто постојимо као организована група која је једина у Србија која брине о друштвеном статусу својичланова који су особе са ампутацијама. Ампутације које су у виду ампутације делова тела као што су: ноге, руке и груди како код жена тако и код мушкараца. 
Оно што је  битно данас је чињиница да смо и ми постали чланови НООИС-а (Национална организација особа са инвалидитетом Србије) са свим обавезама и правима. До сада смо били само придружени члан. 
Током протеклих година смо иницирали многе активности које треба да допринесу нашој афирмацији, али је и наш пут до остварења постављеног циља често био погрешан исто као и пут који је користила и Национална организација јер се нису пронашли они који би нам могли помоћи. Нарочито помоћи, при решавању веома битних питања опстанка и деловања  Савеза које су чланице НООИС-а па и свих организација које су локалног карактера а чланице су  споменутих савеза. Наведено значи да се све наведено односи и на НООИС. Урађено је доста неки закони су донети уз наше поднете амандмане, али оно што се односи на наше организованоа сагласности да се постојећи Закон о удружењима грађана у Србији ближе регулише Законом о удржењима особа са инвалидитетом у Србији ( слично Закону о спорту,Закону који регулише односе у култури и други слични закони). Једини разлог за наведену опструкцију доношења поменутог Закона је чињеница да доношењем Закона престаје воља појединца да одређује висину средстава која се из Буџета на свим нивоима морају издвајати за потребе организовања друштвеног живота особа са инвалидитетом у Србији. Оно са чиме треба да се бавимо у оквиру наших удружења није социјална политика према нашим члановима, већ вид друштвене политике која брине о друшвеном статусу наши чланова. Из наведеног се да видети да сваки пут када наступамо као удружење особа са инвалидитетом са позиције социјалне бриге и старања  о нашим члановима смо у заблуди и нисмо у праву. Свако одбијање наших захтева има оправданост јер ми нисмо у статусу социјалних установа, већ смо у статусу нечега што је основна друштвена брига о сваком нашем члану у статусу активног (редовног) члана неког од удружења особа са инвалидитетом. Оно што је чињеница је да у у оквиру нашег организовања, особе са инвалидитетом у Србији имају и имале су само неше организације које су организовано бринуле о наведеном друштвеном статусу. Посматрано где је би требало да буде место (МИНИСТАРСТВО) за нашу врсту организованости је неко МИНИСТАРСТВО где ће бити и друге врсте организованости које су основане на основу постојећег Закона о удружењима. Не мисли се само на МИНИСТАРСТВО за нас, већ и за све оне грађанске групације које су регистровани или ће бити пререгистровани на основу постојећег Закона о удржењима грађана, масто би било и групације које заступају националне мањине, верске заједнице и слично. Оно што је сигурно је да тамо где се данас налазимо МРЗСП није место где ће се донети решење наших проблема само зато јер је тешко да ће неко имати слуха за решавање оних проблема који се тичу нас као организоване групације особа са инвалидитетом у Србији у контексту наших удружења и савеза.
„Савез организација ампутираца Србије“ је за предстојеће Парламентарне изборе у Србији отворило јавни дијалог у оквиру своје организованосто само са једним питањем: КАКО СЕ ПОСТАВИТИ ПРЕМА КОАЛИЦИЈАМА И ПАРТИЈАМА  које ће учествовати на изборима? 
1.    Прва варијанта је била да се оформи ГРУПА ГРАЂАНА која ће учествовати на изборима. Чланство је било заинтересовано, али се ипак одустало из разлога што је уз помоћ Господина Татића сваћено да не би било добро ићи у пропаст из које нема повратка јер би се догодило да би много више избили губљењем политичке неопедељенсти од оного што сигурно не би добили.
2.    Друго за шта смо накнадно добили сагласност чластва је да се не учествује директо на изборима, али да се разговара са онима који учествују на изборима да нам после избора у Парламенту Србије буду политичка група за лобирање наших поднетих захтева. Свесни смо и чињеници да када неко нешто жели да уради за нас (поучени акцијом која је за прошле изборе спроведена на нивоу НООИС-а, а резултати су били доста незадовољавајући нарочито за нас особа са ампутацијама ( ЗА НАС НИШТА НИЈЕ УРАЂЕНО ) за друге не бих ништа тврдили) и ми морамо нешто допринети да тај наш „савезник“ успе у својој намери да буде политички довољно снажан да испуни нама дато обећање. Ми смо одлучили да позовемо своје чланство да СИГУРНО изађе на изборе да гласа према својој савести и да покуша да та севест се односи на оног учесника на изборима који нам први буде понудио помоћ у остваривању оних циљева према којима неуспешно тежимо дужи низ година и због којих и излазимо и на улице са веома променљивим, чак и лошим резултатима.

3.     Поред наведеног ПОЗИВАМО све чланице НООИС-а да следе наш пример и да и они позову чланство на изборе и да сигурно гласају јер све оно за шта треба да се лобира је у интересу особа са инвалидитетом у Србији у веома широком смислу. У случају да се не изађе на изборе се губи морално право за обраћае и критику оних који су у власти у времену трајања мандата.  

4.    Резултат наведеног нашег деловања је одржан разговор ( ПРВИ И ЈЕДИНИ СУ СЕ ПОЈАВИЛИ – нисмо никога позивали, сами су нас одабрали )  у седишту нашег Савеза у Кикинди где смо примили лидере ГРАЂАНСКЕ  КОАЛИЦИЈЕ ОКО НОВЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ коју предводи БОРИС ТАДИЋ.
a.    Поменута коалиција је ГРАЂАНСКА КОАЛИЦИЈА која ће после избора у Парламенту Србије бити ГРУПА ЗА ЛОБИРАЊЕ  по захтевима које будемо постављали и који ће се уз њихову стучну-правну помоћ израђивати са наше стране.
b.    Поменута коалиција неће за наше потребе самостално без нас започињати акције којима би се проблематике наших удружења и чланова у њима решавали.
c.    НАВЕДЕНО ЗНАЧИ ДА МИ ТРЕБА ДА СВЕ ПРИПРЕМИМО А НА ЊИМА ЈЕ ДА СЕ СВЕ ТО УСВОЈИ НА МЕСТИМА ГДЕ ИХ ТРЕБА УСВАЈАТИ ( СВИ НИВОИ ВЛАСТИ У СРБИЈИ). 

Са поштовањем
Председник  Савеза
Золтан Молдваи            


ПЕТ  ГОДИНА  САВЕЗА
   Почетна