Добро дошли на нашу веб презентацију

                                                     Золтан Молдваи
                                                   Председник С-А-С
                                                Кикинда  2014. године

Поштовани посетиоци нашег новог сајта,

Савез организација ампутираца Србије са променљивим успехом делује више од пет година. Променљивост се огледа у врсти активности које се на нивоу нашег Савеза реализују. На оснивачкој скупштини 21. фебруара 2009. године смо имали угледне госте које је предводио тадашњи Министар, господин Љајић а у пратњи му је био његов први помоћник господин Пешић. Током рада оснивачке скупштине нашег Савеза добијена су велика обећања од поменутих гостију, али све је нажалост наших локалних организација остало само на тада датим обећањима. Упркос изосталој помоћи ми делујемо и деловаћемо за добробит чланства у локалним организацијама. Од наших седам локалних организација које су биле на оснивачкој скупштини нашег Савеза данас активно делује пет. Једна од оснивачких организација је потпуно угашена, а друга делује као грађанска иницијатива и надамо се да ће ускоро бити уписана у регистар организација. 
Данас Савез има 18 локалних организација које у свом чланству имају око 6.000 чланова. Тачан број је веома тешко представити јер се сваки дан у неку од локалних организација учлани нова особа са ампутацијом од оних 5 – 7 грађана у Србији којима се сваког дана апутира нога, рука или дојка.
Деловање нашег Савеза је везано за друштвену бригу о особама са ампутација у Србији као члановима у некој од локалних организација. Наш Савез се веома мало бави о социјалном проблематиком јер за такво старање постоје друге Државне институције које своје послове релативно добро обављају.
Наша опредељења се могу поделити у неколико основних група на основу онога шта се на крају жели постићи.

1.    Желимо да наше чланство буде обухваћено свим законски решењима која се односе на особе са инвалидитетом у Србији.
a.    Глобално имамо све што имају остале групације особа са инвалидитетом, али конкретно смо и после пет година деловања на самом почетку јер скоро сва договорена права се на нас особе са ампутацијама и не односе.
b.    Увек имамо великих проблема да докажемо да смо и ми особе са инвалидитетом које имају све атрибуте особа са инвалидитетом, само што у постојећим законским решењима није наведено да се законско решење односи и на нас особе са ампутацијама.
2.    Права наших чланова на локалном нивоу се веома различито третирају и најчешће зависе од неког појединца у локалној самоуправи који је на положај да може неограничено одлучивати одредила нека политичка већина. Па после сваког одржаног избора имамо великих проблема да тамо неком политичком фактору морамо објашњавати све од почетка а углавном објашњавамо да смо ми ипак особе са инвалидитетом. Објашњавамо да однос према нама није политичко питање, већ је то питање које се мора подразумевати упркос чињеници што то не регулише неки донети Закон о удружењима особа са инвалидитетом у Србији. Када се једног дана, а надамо се ускоро, и наведени Закон бити донет и да ће се у свим постојећим законима унети и то да се наведени закони односе и на нас особе са ампутацијама у Србији.
3.    Донетим Законом ће се решити и наш статус који се односи на обавезе које Држава и сви нижи органи власти у Србији имају према удружењима особа са инвалидитетом па и према нашим удружењима чији чланови су особе са ампутацијама.
4.    Посматрајући проблематику наших чланова у локалним организацијама ситуација што се тиче социјалног статуса појединца је нешто много боља од наведеног статуса локалне организације па и самог Савеза. Појединац има много боље решно питање остварљивих права као особа са ампаутацијом, али и ту има много самовоље појединаца који имају то право да сами о свему одлучују. Наведено се односи на начин утврђивања инвалидитета. Утврђивање инвалидитета се доноси на основу неког процењеног % ( који је веома променљив јер се у наведени % често уноси и много других елемената који најчешће немају везе са утврђеним инвалидитетом). Уноси се и место где је настао инвалидитет, па и има везе са неким патриотизмом, ослободијачким ратовима и често се и право користи тако што је наследно кроз више генерација у истој породици. Када се сагледа поменуто право појединца имамо да је одређено право за исти телесни инвалидитет веома различито и да појединци имају много већа права од других само зато што се примењују мерила која нису иста за сваку особу са инвалидитетом (нарочито са ампутацијом) у Србији.
5.    Трајно опредељење нашег Савеза је да у свом саставу има што је могуће више локалних организација чији чланови су особе са ампутацијама. Основни задатак је да тако радимо да у некој скоријој будућности у сваком управном округу у Србији имамо бар једно локално удружење. Гледано мало даље треба радити да свака особа са ампутацијом у Србији буде члан неког локалног удружења особа са ампутацијама ( у сваком граду и свакој општини да имамо једно регистовано локално удружење осаба са ампутацијама).
6.    Остваривање нашег основног циља које сам горе навео  је везано за сваког посетиоца нашег сајта и за сваког нашег члана у некој од постојећих локалних органиазција у Србији. Ово треба да буде званичан позив свакој особи са ампаутацијом у Србији да се јави на:


a.    електронску адресу нашег Савеза:    savez@s-amputirci-s.org; ,
b.    писмом на адресу:  С-А-С ( Савез организација ампутираца Србије )                                          2330 Кикинда  Милоша Великог број 29 или
c.    телефоном: 0230  437  224,     0230  501 770

7.    Када посетите наш сајт и видите могућност да постанете члан неког локалног удружења на вама је само да се јавите на адресу нашег Савеза или диретно на адресу локалног удружења које је Вама најближе. Особе са ампутацијама које желе да се учлане у неку локалну организацију у свом месту становања, а такво удружење не постоји имају могућност да се јаве на наведене адресе нашег Савеза где ће се обрадити све пристигле пријаве. За вашу информацију по Закону о удружењима грађана у Србији за оснивање неког удружења је потребно минимално три особе па се удружење може основати. Пракса је показала да на оснивању новог удружења буде много више особа од оних које Закон захтева. Поред Вас особа са ампутацијама чланови у вашим удружењима могу бити и особе са неким од инвалидитета и особе које немају инвалидитет.
8.    За сада пријавног формулара нема на нашем сајту, али до  01. маја ове године и пријавни формулар ће бити постављен.

Поштовани посетиоци нашег сајта Ја вам се у име нашег чланства захвалјујем на посети са надом да ће те наћи времена да у посету позовете особе са ампутацијма из вашег ближег или даљег окружења.

Председник Савеза
Золтан  Молдваи 

Носилац националног признања за унапређење и развој спорта у Србији на основу освојене Златне олимпијске медаље у пливању на Параолимпијским играма 1984. године у Њујорку у САД.Пет година савеза
Разговор са лидерима грађанског блока


Временска прогноза
Извештај шаховске радионице са првенством Србије Смедерево

Форум савеза

Нови службени телефони свих организација и савеза
Предлог о изменама и допунама правилника о медицинским помагалима

 Линкови пријатељских
                сајтова


АГЕНДА РАДИОНИЦЕ
МАЈ – МЕСЕЦ ОСОБА СА АМПУТАЦИЈАМА
Београд  30. мај 2014. године

Одлука С-А-С у вези катстрофалних поплава у Србији 2014
Резултати спортског такмичења ОСИ Куп  Бечеја  2014
   


Нови путеви Центра за прави живот и Удружења ампутираца
Достављање података о члановима удружења и савеза
Приступање Балканској мрежи ООСИ‏
Промена термина  за такмичење у спортском риболову 2014
Tермини одржавања „НОВОГ ВАШАРА У СРБИЈИ“ 
„ НОВИ ВАШАРИ У СРБИЈИ “

Песнички сусрети "Виминациум"  2014
Први нови вашар у Кикинди


Белешке са састанка са министром Вулином
3. новембра 2014


Сусрети сликара и песника
Кула 2014

Предлог за изборну скупштину 2014
Позив за изборну скупштину НООИС 2014
Конкурс за доделу средстава за 2015. годину

Пропратно писмо фирмама у вези донација